Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3 din 2009  
         
  Articol:   TEOLOGIA CATOLICĂ A LUI ORESTES A. BROWNSON ÎN CONTEXTUL VEACULUI AL XIX-LEA AMERICAN.

Autori:  ERALDO CACCHIONE S.J..
 
       
         
  Rezumat:  În acest articol prezint o sinteză a teologiei lui Orestes Augustus Brownson (1803-1876) din momentul convertirii sale la catolicism, petrecută în 1844, la sfârşitul vieţii sale. Am să arăt felul în care Brownson – unul dintre intelectualii cei mai de seamă ai Americii veacului XIX – atunci când a îmbrăţişat credinţa catolică, în loc să respingă credinţa şi filozofia umaniste dezvoltate în cadrul tradiţiei americane a transcendentalismului de sorginte iluministă, le-a transformat, convertindu-şi încrederea în democraţie şi progresul omenirii într-o perspectivă escatologică ce se împacă bine cu credinţa în Biserica Catolică. Criteriul credibilităţii credinţei pentru Brownson stă în faptul că nişte termeni consideraţi aparent în antiteză (cum ar fi autoritate şi libertate, har şi natură, ca şi toate celelalte antinomii clasice ale teologiei şi filozofiei) în fapt nu sunt altceva decât părţi ale unui întreg mai mare care le cuprinde şi în care stau într-o tensiune dialectică. Acest întreg pe care se bazează părţile este actul creator al lui Dumnezeu. Am să arăt cum a căutat Brownson fundamentele acestei concepţii, pe care el însuşi o numeşte „teologie sintetică”, la intelectuali europeni precum Victor Cousin, Pierre Leroux şi Vincenzo Gioberti, inserându-le ideile într-o speculaţie teologică proprie care îl situează ca un gânditor original şi abundând în idei interesante atât în sfera teologiei fundamentale, cât şi pentru diferite ramuri ale dogmaticii: antropologie, cristologie, ecleziologie şi har.

Cuvinte cheie: Brownson, catolicism, transcendentalism, unitarianism, Universalism, Channing, Gioberti, Leroux, Cousin, democraţie, progres, apologetică, teologie fundamentală, neoscolastica, Vatican I, dialectică, sinteză, transformare, act de creaţie, antropologie, Hristologie, eclesiologie, har, caracter, supranatural.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă